top of page
İzlenebilirlik (1) - Otomatik Stok Barkod Çözümü 
 

İzlenebilirliğin ilk adımı var olan ERP sisteminde tanımlanacak olan stok koduna ait barkod kodlamasının oluşturulmasıdır.

 

Bu kapsamda NETSIS üzerinde tanımlanan her stok için ayrı ayrı barkod tanımlamak, ayrca bu kodlamada ölçü biriminn kontrol edilebilir olması süreci dahada karmaşık hale getirecektir.

Netsis üzerinde stok tanımlamalarının gerçekleştirildiği TBLSTSABIT tablosuna aşağıda belirtlen Triger tanımlaması ile tüm bu işlemler otomatik olarak tanımlanacak ve olası hatalarında önüne geçilecektir.

Triger üzerinde "KG" ve "ADET" öçlü birimleri esas alınarak kodlama standartı oluşturulmuştur.

==================================================================================CREATE TRIGGER [dbo].[BARKODOLUSTUR] ON
[dbo].[TBLSTSABIT] FOR INSERT,UPDATE
AS BEGIN
DECLARE @STOKKODU      TDBSTOKKOD
DECLARE @OLCUBR1       VARCHAR(2)
DECLARE @BARKODNO      VARCHAR(35)
DECLARE @TARIH         SMALLDATETIME
SELECT @TARIH= CAST(FLOOR(CAST(GETDATE()AS FLOAT))AS SMALLDATETIME)
DECLARE STOKKODU_CRS cursor for
SELECT STOK_KODU,OLCU_BR1
FROM INSERTED with ( NOLOCK ) 
OPEN STOKKODU_CRS 
FETCH STOKKODU_CRS into 
@STOKKODU,@OLCUBR1
WHILE ( @@FETCH_STATUS <> -1 )  BEGIN
IF ISNULL((SELECT COUNT(*) FROM TBLSTOKBAR WHERE STOK_KODU=@STOKKODU) ,0)<>0
GOTO BITTI
IF UPPER(ISNULL(@OLCUBR1,''))='KG' or UPPER(ISNULL(@OLCUBR1,''))='MT' or UPPER(ISNULL(@OLCUBR1,''))='LT' or UPPER(ISNULL(@OLCUBR1,''))='M2' 
GOTO ILKMADDE_28
IF UPPER(ISNULL(@OLCUBR1,''))='KT' OR UPPER(ISNULL(@OLCUBR1,''))='TK' OR UPPER(ISNULL(@OLCUBR1,''))='VR' OR UPPER(ISNULL(@OLCUBR1,''))='TB' OR UPPER(ISNULL(@OLCUBR1,''))='PK' OR UPPER(ISNULL(@OLCUBR1,''))='AD' OR UPPER(ISNULL(@OLCUBR1,''))='PL'   
GOTO ILKMADDE_29
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GOTO BITTI
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ILKMADDE_28:
SELECT @BARKODNO = '28'+RIGHT('00000'+(SELECT CAST(CAST(MAX(RIGHT(BARKOD,5))AS INT)+1 AS VARCHAR)FROM TBLSTOKBAR WHERE LEN(BARKOD)=7 AND BARKOD LIKE '28%'),5)
INSERT INTO TBLSTOKBAR
(STOK_KODU,BARKOD,BARTIP,BARTARIH,I_YEDEK1)
VALUES (@STOKKODU,@BARKODNO,'T',@TARIH,'1')
GOTO BITTI
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ILKMADDE_29:
SELECT @BARKODNO = '29'+RIGHT('00000'+(SELECT CAST(CAST(MAX(RIGHT(BARKOD,5))AS INT)+1 AS VARCHAR)FROM TBLSTOKBAR WHERE LEN(BARKOD)=7 AND BARKOD LIKE '29%'),5)
INSERT INTO TBLSTOKBAR
(STOK_KODU,BARKOD,BARTIP,BARTARIH,I_YEDEK1)
VALUES (@STOKKODU,@BARKODNO,'T',@TARIH,'1')
GOTO BITTI
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BITTI:
    fetch STOKKODU_CRS into 
@STOKKODU,@OLCUBR1
  end
  close STOKKODU_CRS
  deallocate STOKKODU_CRS
end

İzlenebilirlik (2) - Seri Lot/Parti Numarası

İzlenebilirlik kapsamında BARKOD kodlamasından sonra ikinci en önemli kriterimiz her üretimin ayrı serinumaraları üzerinde kontrol edilebilir olmasıdır.

Seri numaraları her bir adet ürün yada hammadde için ayrı ayrı sistem tarafından tanımlanır ve benzersizdir. Seri takibi üzerinden FEFO yada FIFO kriteri baz alınarak seri numaları ayrıca tanımlanır.

Örnek verecek olursak her bir cep telefonunun kendine ait bir IMEI numarası vardır. Bu numaralandırma işlemi birbirinden benzersiz şekilde sistem tarafından o stoğa ait tanımlanır.

Parti numaraları ürün gruplarına uygulanırken, seri numaraları ise belirli bir ürün için ayrı ayrı tanımlanır.

İzlenebilirlik (3) - Netsis Seri Lot/Parti Numarası
 

İzlenebilirlik kapsamında BARKOD kodlamasından sonra ikinci en önemli kriterimiz her üretimin ayrı serinumaraları üzerinde kontrol edilebilir olmasıdır.

Netsis Enterprise/Standard/Entegre programlarında seri/lot takibi için öncelikle yardımcı programlar modülü altından şirket şube parametreleri açılır. Buradan “Seri Takibi Var” parametresi işaretlenerek F5 kayıt ekleme tuşu ile yada (+) kayıt ekleme tuşu ile parametre kaydedilir..

Önemli Not: Seri Uygulaması aktif hale getirilmeden önce serili stok sayım işlemi yada sene başında aktif hale getirilmesinde yarar vardır. Zira serili stok bakiye ile stok bakiye raporlarında bu nedenden ötürü bakiye raporlarında farklılık oluşacaktır.

Bu durumu engellemek amacıyla önerim, yıl ortalarında serili stok sayım işlemi,sonrasında yada sene başında serili stok kontrol işlemini aktif duruma getirmeniz olacaktır.

Seri takibi parametresi aktif hale gelmesi ile stok kartı kayıtlarında “seri takibi” tabı ekrana gelecektir. Bu tab içeriğinde aşağıdaki görselde belirtilen tüm sahaların karşılığında yer alan kutuların tiklenmesi gereklidir.

Stok kartı bazında işaretlenen bu parametrelere göre sistem stok hareketlerinde (alış-satış, depolar arası transfer, ambar fişleri vb) seri girişi zorunlu olacaktır. Seri yada lot takibi yapılacak stoklarda bakiye kontrolü yapılsın parametresinin işaretlenmesini tavsiye ederim. Böylelikle olmayan bir seri/lot numarasından çıkış engellenir. Miktar kadar seri sorulsun parametresi işaretlenirse ilgili kartta seri takibi aksi taktirde bu kartta lot numarası takibi yapılacağı anlaşılır.

İzlenebilirlik (4) - Seri Parametre Yapılandırma

Seri Parametre kayıtlarına LOJISTIK-SATIS\STOK\KAYIT\SERI TAKIBI üzerinde yer alan SERI PARAMETRELERI üzerinden erişiriz. 

İzlenebilirlik anlamında aslında en önemli detaylar bu parametre altında belirlenir.

Bu nedenle belirtilen parametreleri önemli olanları inceleyeceğiz. Şimdiden en önemli parametrenin SERI NO-3 ve SERI NO - 4 olduğunu söylemeliyim.Zira bu alan içerisine hammadde kabul esnasında Tedarikçiden gelen parti\lot\seri bilgilerini gömmek, izlenebilirlik sorgulamalarında maksimum geriye dönüş imkanı sağlayacaktır.

Seri Stok Bazında Tek Olsun: Serilerin stok bazında tek olması için kullanılan parametredir.

Seri Girişinde Kullanılacak Opsiyonel Sahalar : En önemlisi SERI NO-3 ve SERI NO - 4 ve FEFO olacak ise tabiki SON KULLANMA TARIHI

Seri Takibi Ekranında Seri Girişi Zorunlu Olsun: "Seri Takibi" ekranında, girilen seri miktarı "0" olduğunda ekranın kapanmasını engelleyerek, seri girişini zorunlu tutan parametredir.

Seri Kodu Girişler İçin Otomatik Hesaplansın: Diğer parametrelere verilecek yanıtlara göre, Stok Hareket Kayıtlarından elle (manuel), Fatura/Üretim Modülünden otomatik yapılacak stok girişlerinde seri numarasının program tarafından otomatik hesaplanmasını sağlayan parametredir. Parametre işaretlendiğinde Stok Hareket Kayıtları, Üretim ve Fatura Modülünden yapılan girişlerde, açılan seri penceresinde en az 1 adet (stok kartı seri parametrelerine bağlı olarak değişir) seri otomatik hesaplanarak gelir.

Stok → Kayıt → Stok Kartı Kayıtları → Seri Takibi → “Miktar Kadar Seri Sorulsun” parametresi işaretlendiğinde, stok girişlerinde girilen miktar kadar seri otomatik hesaplanır. İşaretlenmediğinde, girilen miktar için 1 adet seri hesaplanır ve istendiğinde bu seriye ait miktar düzeltilip, kalan miktarlar için elle seri girilmesine izin verilir.

"Seri Kodu Girişler İçin Otomatik Hesaplansın" parametresi işaretlenmediğinde, stok kartlarında ayrıca sorgulanan otomatik hesaplama yapılmaz. Bazı kartlarda otomatik hesaplama, bazı kartlarda ise elle (manuel) seri girişi yapılacak ise, bu parametrenin işaretlenmesi ve ayrımın kartlar bazında yapılması tavsiye edilir.

 

Seri Numarasında Yıl Bilgisi Olsun: “Seri Kodu Girişler/Çıkışlar İçin Otomatik Hesaplansın” parametrelerinden herhangi biri işaretlendiğinde aktif hale gelen parametredir. Parametre işaretlendiğinde, otomatik hesaplanacak seri numarasının içinde, yıl bilgisinin de bulunması sağlanır.

Örneğin;

"CEPTEL" koduna sahip bir stok için seri hesaplandığında, oluşan seri "CEPTEL20011" gibidir.

Seri Numarası Uzunluğu: “Seri Kodu Girişler/Çıkışlar İçin Otomatik Hesaplansın” parametrelerinden herhangi biri işaretlendiğinde aktif hale gelen alandır. Otomatik hesaplanacak seri numaraları için, en fazla girilecek uzunluk belirlenir. Burada belirlenen uzunluk kadar seri numarası oluşturulur.

bottom of page